Ilta-Sanomista lähtökäskyn saanut Antti-Pekka Pietilä sanoo keskustan Matti Vanhasen ja Tanja Saarelan erityisavustajien painostaneen lehteä hankkiutumaan eroon Pietilästä.

Kutsukaa minua naiiviksi, mutta olen yllättynyt, mikäli eron syynä on kepulaisten hermostuminen. Median rivitekijänä olen halunnut uskoa, että mikään itseään kunnioittava tiedotusväline ei taivu poliittiseen painostukseen, ainakaan näin merkittävässä asiassa. Kuvittelisin päinvastoin närkästyksen olevan niin suurta, että painostajille haistatettaisiin pitkät ja asia uutisoitaisiin seuraavana päivänä lööpissä koirankokoisin kirjaimin. Olisin taipuvainen uskomaan, että irtisanomisen syyt eivät ole aivan näin yksinkertaiset. Varsinkin kun tapahtumat ajoittuvat pitkälle ajalle, vuodesta 2003 tähän syksyyn.

Mutta jos painostusväite on totta, antakaa minun arvata, että ollaan jälleen isojen poikien hiekkalaatikon äärellä. Edellisen kerran ihmettelin tämän vanhan maailman kähmäilyn toimivuutta, kun jääkiekkomaajoukkue sai uuden päävalmentajan. Sinisilmäisenä haluaisin uskoa, että kaikenmaailman kalervokummoloiden aika olisi jo ohi.

Ilta-Sanomien nettisivuilta Pietilää koskevaa uutista saa etsiä. Liekö pulaa toimittajista, kun päivän kärkijuttu puuttuu uutisten joukosta? Ehkä resurssit on tänään keskitetty Parisin ja Britneyn kuuman lesbosuhteen raportointiin.

Tilanne on tuttu sikäli, että itsekin olen keskustellut esimiesten kanssa siitä, millä volyymilla saman yhtiön pomon poliisiasiat uutisoidaan. Uutinen julkaistiin, mutta osa toimituksen jäsenistä olisi toivonut jutulle suurempaa painoarvoa uutishierarkiassa.

Otsikoiden varassa

MTV3 otsikoi Ilta-Sanomien jutun näin: "Pietilä myöntää painostuksen". Otsikko tuntuu vihjaavan, että on tämä asia tiedetty ja nyt Pietiläkin itse myöntää. Itse juttu on toisella linjalla. Siinä jo ymmärretään, että potkut saaneella, entisellä päätoimittajalla saattaa olla intressi "myöntää" kaikenlaista.

Otsikon yksi haaste piilee siinä, että monet jättävät jutun lukematta ja seuraavat uutista vain otsikoiden kautta. Itse pysyn esimerkiksi monesta julkimoskandaalista hyvin kärryillä vain silmäilemällä iltapäivälehtien lööpit ohittaessani lähikioskin.

**
klo 18:21 MTV3 näyttää vaihtaneen otsikon. Uusi versio: "IS:n entinen päätoimittaja: Keskustapoliitikkojen erityisavustajat painostivat".