207119.jpgViime vuonna häpeilin salaista suhdettani Big Brotheriin. Tänä vuonna tein päätöksen olla sekaantumatta ohjelmaan jo ajanhukan takia, mutta lupaukseni ei ole ollut täysin pitävä. En ole hyvät hyssykät sentään tilannut mahdollisuutta katsoa livekuvaa talosta netin kautta. Tällä erää kiintymykseni on jäänyt tapahtumien satunnaiseen tarkkailemiseen netin uutisista ja keskustelupalstoilta.

Big Brother on sosiaalinen peli, jonka voittaja saa 50 000 euroa. En tiedä, millaisia korvauksia osallistujille muuten maksetaan, mutta voittopotti antaa ihan kohtuullisen palkan vaivannäöstä. Reilut 310 euroa per päivä. Ero tavalliseen työläiseen on tietenkin se, että rahojen saamiseen tarvitaan onnea ja menestystä sekä ympärivuorokautista työtä noin kolmen kuukauden ajan. Itse en lähtisi, mutta mitäpä se haittaa, kun halukkaita on pilvin pimein.

Ohjelman perusidea on se, että ulkomaailmalta eristetyt kilpailijat nimeävät keskuudestaan henkilöitä häätöuhan alle ja katsojat valitsevat lähtijän.

Pohdiskelin parasta tapaa voittaa Big Brother.

- Muista ja muistuta itseäsi jatkuvasti siitä, että kyseessä on peli ja televisio-ohjelma.

- Ensimmäiset viikot matalalla profiililla. Alussa hyväkin tyyppi voi lentää pois, jos on liian suurisuinen.

- Romanssit kielletty. Kuppikunnat aiheuttavat närää muiden kilpailijoiden silmissä.

- Älä kiukuttele ohjelmantekijöille heidän ratkaisujensa takia. Pelaa peliä myös sääntöjen muuttuessa.

- Pyri olemaan iloisella tuulella, narisijoista ei pidä kukaan.

- Jos sinulla on hyvä huumorintaju, käytä sitä.

- Osallistu viikkotehtäviin reippaasti ja innostuneesti.

- Älä kuvittele juonivasi salassa toisten kilpailijoiden selän takana. Muista, että kyseessä on televisio-ohjelma.

Tunteiden tulkit

Itse asiassa Big Brotheriin ei voi olla törmäämättä, jos seuraa minkäänlaista keskustelukerhoa netistä. Keskusteluissa korostuvat voimakkaat tunteet kilpailijoita kohtaan. "Sari on ihan kauhee, mut Kale on huippu tyyppi". Ketjuissa kiistellään pitkällisesti jostain yksittäisestä tilanteesta. "Ihan selvästi Mira tarkoitti Hannea, kun se sanoi...", "Ei todellakaan tarkottanut, kuuntelisit kunnolla pahviiii!".

Keskustelut todentavat hienolla tavalla sitä, että viestintätilanteita ei voi tulkita minkään sääntökirjan avulla. Oman tieteenalani kirjastosta löytyy vanhoja (ja ihme kyllä, joitain uusiakin) käsikirjoja, joissa annetaan tulkintaohjeita esimerkiksi sanattomaan viestintään. Kirjoissa saattaa olla sivutolkulla kuvia, joiden alapuolella on kunkin ilmeen, eleen, asennon tai jopa kävelytyylin selitys. Jostain syystä tällaiset oppaat kaikessa naurettavuudessaan tekevät kauppansa, kuten muutkin "Näin opit viestimään vakuuttavasti 15 minuutissa" -läpyskät.

BB-keskusteluissa voidaan kinastella yksittäisestä eleestä pitkään. Tulkintaan vaikuttaa oleellisesti mm. se, mikä on tulkitsijan yleinen mielipide ja aiempi kokemus kohteesta ("Kaki on tosi ällö").

Olen onnistunut pysyttelemään hyvällä etäisyydellä BB:stä, joten minulla ei ole henkilökohtaista voittajasuosikkia. Sen voin kuitenkin paljastaa, että yksi kisailijoista on tuttu kouluajoilta.