Nassu on läpäissyt tulikokeen. Ajoimme kahdessa päivässä noin 900 kilometriä ja urhea ratsumme jaksoi koko pätkän yskimättä. On tosin myönnettävä, että moottoritiellä 120:n kilometrin tuntinopeus, radion kuunteleminen ja mukava rupattelu eivät kertakaikkiaan sovi yhteen. Nassu ulvoi, mutta vei kuitenkin isäntänsä ja emäntänsä perille Vaasaan, ja mikä parasta, vielä takaisin kotiin Helsinkiin.

Pikaisen Vaasan-visiittimme syy oli Fundamentalistin Pikkugee. Opinahjonsa järjesti graduiltapäivän, jossa yritettiin luoda ikiopiskelijoihin motivaatiota. Sillä aikaa, kun Fundamentalisti imi itseensä puhtia, minä vierailin neiti Pohjanmaan luona paikallisessa uutishautomossa. Totesin, että olisi oikeastaan mukavaa irrottautua välillä maailman- ja valtakunnan uutisisista pienempään piiriin. Loppujen lopuksi Yhdysvaltain korkeimman oikeuden nimitykset merkitsevät monelle suomalaiselle ihan yhtä paljon kuin vaasalaisen lentopallon jama.

KOTO vaivaa minuakin

Kärsin naistenvaivasta. Nimitän sitä kotitaloudellisen turhautumisen oireyhtymäksi (KOTO). Kannan päävastuun kotimme siivoamisesta, mikä johtaa oireyhtymän aktivoitumiseen tietyin väliajoin, noin kerran viidessä viikossa. Välillä hyväksyn sen, että rakas Fundamentalisti ei ole kiinnostunut kodinhoidosta. Ajattelen, että meillä on vain erilaiset siisteyskäsitykset, joten molemmat voivat toimia omiensa mukaan. Tämä johtaa tietenkin siivouksen jäämiseen minun harteilleni.

Toisinaan tunnen mitan tulevan täyteen, kun katselen kotiimme pesiytyneitä \"kasoja\". Ne sisältävät mm. vaatteita, paperia, urheiluvarusteita, tarpeetonta roinaa jne. Katson kasaa ja tunnen syvää turhautumista, kun tajuan, ettei se liiku mihinkään ilman minun panostani. Suoraan sanottuna tuolloin tekisi mieli heittää koko asunto ikkunasta pihalle.

Oireyhtymän aktivoituminen puolestaan johtaa parisuhdekeskusteluun. Yritän erilaisilla äänenpainoilla ilmaista Fundamentalistille, että toivon hänen osallistuvan kasojen liikuttamiseen. Äänenpainosta riippumatta hän kokee puheeni nalkuttamiseksi, minkä välittää tiedoksi myös minulle. Jos en tuossa kohdassa lopeta keskustelua ja vetäydy mykkäkouluun, seurauksena on kovaääninen ja itkuun päättyvä riita.

Fundamentalisti ei ole täysin toivoton tapaus kotitalouden hoidossa. Parhaiten hänet saa siivoamaan, jos tiedossa on vieraiden kestittämistä. Samoin hyvissä ajoin aloitettu \"siivotaanko yhdessä lauantaina\" -suostuttelu toimii kohtuullisesti.

Toivon tietenkin armaalleni vain parasta, mutta totta puhuen, tartuttaisin mieluusti oireyhtymäni myös häneen.