148271.jpg"Stenbergin mukaan kuvioissa on yleensä ollut jollakin tavalla alkoholi. Rikoskomisario ei kuitenkaan halua paljastaa, kuinka moni epäiltyjen raiskausten uhreista on ollut tapahtumahetkellä humalassa. "

Tämä on ote Ilta-Sanomien uutisesta, joka koskee sarjaraiskaajaan liittyvän tutkinnan edistymistä. Mikä on kyseisen tekstikappaleen merkitys? Mitä toimittaja haluaa vihjata? "Rikoskomisario ei halua PALJASTAA..." Saatan lukea tekstiä kuin piru raamattua, mutta käsittääkseni sanavalinta viittaa siihen, että uhrien päihtyneisyys on tässä tapauksessa tärkeä yksityiskohta.

Seksuaalirikoksista keskusteltaessa törmää väistämättä ns. minihameongelmaan. Voiko ajatella, että tietyt olosuhteet yllyttäisivät esimerkiksi raiskaukseen? Entä saako naisia neuvoa toimimaan tietyillä tavoilla, jotta ei joutuisi raiskaajan uhriksi? Kysymys ei ole aivan helppo.

Jos herjaan ja tönäisen kaveriani ja tämä vetää minua turpiin, minun voi sanoa kerjänneen vaikeuksia. Olen tavallaan myötävaikuttanut rikoksen syntyyn. Samalla voidaan lisätä, ettei omakaan käytökseni ollut aivan laillista. Mutta entä raiskauksen uhrin minihame tai päihtyneisyys? Hameen pukeminen on toistaiseksi laillista, samoin kuin alkoholin nauttiminenkin.

Rikosylikonstaapeli Marja Vuennon kommentit ovat herättäneet kummeksuntaa. Hän on kehottanut naisia vähentämään todennäköisyyttä joutua seksuaalirikoksen kohteeksi mm. nauttimalla alkoholia maltillisemmin. Hän on puolustanut neuvojaan sillä, että kenenkään ei ole tarpeen kutsua vaikeuksia kylään.

Totta, varkaiden pelossa en jätä kotimme ovea auki, vaikka ovien aukinaisuus ei poista mahdollisen varkauden laittomuutta. Ainoastaan vakuutusyhtiö saattaa olla jotain mieltä toimintatavan järkevyydestä.

Olen siis jossain määrin Vuennon kanssa samoilla linjoilla. Pahuudesta maailmassa ei pääse kokonaan eroon, joten on ihan viisasta vältellä ilmiselvästi uhkaavia tilanteita. Myönnän kylläkin kutsuneeni humalassa joskus lähes tuntemattoman miehen kotiini jatkoille. Tuon ajattelemattoman teon yksi seuraus muuten tuhisee parhaillaan pinnasängyssään.

Toisinaan kuitenkin toivoisin, että seksuaalirikoksia vastaan taisteltaisiin myös korostamalla naisen oikeutta koskemattomuuteen ja vapauteen. Kuulisin mieluusti julkisessa keskustelussa puheenvuoroja, joissa korostettaisiin, ettei naista saa käyttää seksuaalisesti hyväksi, vaikka hän esiintyisi minihame päällä tuhannenpäissään.