Menimme eilen syömään Kruununhakaan italialaiseen ravintolaan. Illallinen oli mukava yllätys Fundamentalistilta, joka tuli hakemaan minua töistä.

Kaikki sujuu ihanasti. Alkuruokana nautiskelemme antipasti-lautaselta herkkuja ja pääruuaksi minä saan ihanan siika-annoksen ja Fundamentalisti puolestaan mehevän pihvin. Kun aloitamme tilaamaan jälkiruokaa, äänet naapuripöydästä voimistuvat. Luulen pariskunnan osapuolten kinastelevan keskenään, mutta Fundamentalistilla on parempaa tietoa. Keski-ikäinen, humaltunut, pikkutakkiin pukeutunut mies selostaa näennäisen asiallisesti tarjoilijalle jotain epäonnistuneista ruuista.

Tarjoilijanainen yrittää sovitella, mutta asiassa ei päästä eteenpäin. Pikkutakkimies vain soheltaa, että "en minä tässä syyllisiä etsi". Keskustelu jatkuu, kunnes mies ilmeisesti pyytää tarjoilijaa ottamaan yhteyden esimieheensä. Minä ja Fundamentalisti sekä muutama muu vähäväkisen ravintolan asiakas alkaa seurata tilanteen kehittymistä. Kyselen paremmalla näköetäisyydellä olevalta Fundamentalistilta, onko miehen naisseuralainen häpeissään. Kuulemma ei. Kerron, että minä ainakin painuisin niin kauas kuin pippuri kasvaa, jos Fundamentalisti ryhtyisi moiseen hölmöilyyn.

Pikkutakki keskustelee puhelimessa pomon kanssa. Valitettavasti emme saa selvää puhelun sisällöstä, mutta lopputulos ei selvästikään tyydytä. Kun puhelu loppuu, tarjoilija ilmoittaa asiakkaalle laskun loppusumman. Miehellä on 50 euron seteli kädessään, mutta hän ei suostu antamaan sitä tarjoilijalle, vaan palaa takaisin pöytäänsä.  Tarjoilija seuraa perässä, korottaa ääntään ja vaatii miestä maksamaan. Mies ei suostu, vaan ryhtyy vetämään takkia niskaansa. Seuralainen seuraa tyynenä esimerkkiä ja alkaa myös tehdä lähtöä. Tässä vaiheessa arvaan, että tilanne ei tule päättymään nätisti.

Miestarjoilija puuttuu asiaan ja kysyy mieheltä kovaäänisesti, mitä hän aikoo. - Te ette voi lähteä ravintolasta maksamatta laskua! Pikkutakki ilmoittaa, että hän kyllä voi.

Miestarjoilija estää asiakasta poistumasta. Pikkutakki kimpaantuu ja tekee äkkinäisen eleen kohti baaritiskiä. Tarjoilija ottaa hänestä kiinni ja jotain lasista särkyy lattialla. Tässä vaiheessa koko ravintolan väki seuraa jännitysnäytelmää.

Jostain sivupöydästä paikalle saapuu lisää ihmisiä, jotka vaikuttavat olevan henkilökunnan ystäviä. Tarjoilijat passittavat porukan ulos. Sen jälkeen tarina jatkuu kadulla tuuppimisena ja tönimisenä. Ikkunasta todistamme, kuinka naisseuralainenkin ryhtyy potkimaan erästä tilanteeseen puuttunutta nuorta miestä. Emme valitettavasti näe, vaikka kaula pitkällä kurotammekin, kuinka tapahtumat tarkalleen etenevät. Pian talon seinästä kuuluu kova rysäys, ilmeisesti Pikkutakki saa kyytiä vastapuolelta. Lopulta Pikkutakki ja naisseuralainen pakenevat paikalta ja kuulemme naisen huutavan, että hän soittaa poliisin paikalle.

Henkilökunnan avuksi tulleet palaavat sisälle puhisten adrenaliinia. He arvuuttelevat, mitä tapahtuu, jos poliisi saapuu paikalle. - Kukaan ei nähnyt mitään, yksi toteaa mafiahenkisesti.

Pohdimme Fundamentalistin kanssa, mistä tilanteessa oli lopulta kysymys. Oliko ruoka ollut oikeasti niin huonoa, että miehen oli syytä kieltäytyä maksamasta? Arvoitus ratkeaa, kun tarjoilija tuo meille laskun. Pikkutakki on kuulemma käynyt ravintolassa aiemmin jo kaksi kertaa ja jättänyt myös noina kertoina laskun maksamatta. Tämänkertaisen kohtelun jälkeen häntä ei enää odoteta takaisin.