175942.jpg Kävelen joka päivä läheisen kioskin ohi ja silmäilen telineeseen nostettujen iltapäivälehtien otsikot. Pysyn näin aika hyvin kärryillä siitä, mitä iltapäivälehdet pitävät valtakunnan kuohuttavimpina tapauksina. Toisinaan katson jonkun jutun taustat vielä lehden nettiversiosta. Tähän saattaa olla tarvetta esimerkiksi silloin, jos otsikko kertoo oravan raadelleen oopperalaulajaa. Uutinen on sinänsä yksinkertainen, mutta kysymyksiä herää joka tapauksessa. Näin otsikon muistaakseni eilen, mutta taustat jäivät kuitenkin selvittämättä. Onko kenellekään tietoa?

Ovela tapa lisätä lukijoiden kiinnostusta on painaa lööppin pariskunnan kuva ja kirjoittaa isoilla kirjaimilla "ERO". Kaukaa lööppiä tiiraavan on melkein pakko mennä lähemmäs. "Ei voi olla totta, he vaikuttivat niin onnellisilta". Varmaan monen suomalaisen mielessä kävi tämä ajatus, kun kuvassa olivat uimamaisteri Jani Sievinen ja viehättävä mallivaimonsa Susanna. Alun perin uutinen taisi olla jonkun juorulehden tuotantoa, mutta siitä viis. Iltapäivälehdet jatkoivat asiaa säännöllisillä päivityksillä.

Draaman kaari rakentui vähitellen. Ensin syntyi kuva, jonka mukaan herra olisi istuskellut enemmän baaritiskillä kuin kotisohvalla. Jossain vaiheessa tarinaan liittyi laulukilpailussa ansioitunut nuori mies. Lopulta rouva sai petturin ja kaupan päälle vielä viinintissuttelijan maineen. Tällöin hän katsoi parhaakseen ryhtyä ruotimaan sitä, kuinka vähän hän on saanut avioliitossaan "huomiota naisena" (ihastuttava sanavalinta!). Siitä herra sitten loukkaantumaan ja niin edelleen.

En ole hankkinut yhtään iltapäivälehteä tarinan takia, vaan päivitykseni olen saanut lööpeistä ja kavereiden kertomuksista. Tästä voi päätellä, että Sievisten erodraama todella liikuttaa suomalaisia. Alkoholisoituneen mäkihyppääjän parisuhdesekoilut jäävät selvästi varjoon, koska niissä ei ole mitään yllättävyyttä tai uutista. Sen sijaan Sieviset on esitelty aiemmin mediassa malliperheenä, vaikka alan toimittajilla on käsittääkseni ollut tietoa myös avioliiton natisevimmista puolista. Pässi on nyt päästetty aitauksestaan ja draaman seuraamista voi jatkaa lähes loputtomiin.

Yleisön ja median kiinnostus on ymmärrettävissä, mutta yksi asia jää epäselväksi. Miten herra ja rouva hyötyvät nyt saamastaan julkisuudesta? Miksi he puivat erimielisyyksiään median välityksellä? Onko kysymys kunniasta ja maineesta, kostosta vai pelkästä esiintymisen ilosta?