Kävimme Fundamentalistin kanssa ostoskeskus Jumbossa. Kun saavuimme paikalle, kävi ilmi, että ajatus ei ollut aivan omaperäinen. Fundamentalisti meinasi jo menettää hermonsa, kun jonotimme autoletkassa parkkihalliin. Minä yritin luoda positiivista tunnelmaa ja hoin "Ihan hyvinhän tää vetää...kato, koko ajan tulee autoja pois". Lopulta saimmekin Nassun parkkiin ja talsimme Jumbon uumeniin.

Jumbon kaltaisissa supertavarataloissa eletään erilaista todellisuutta. Mieleen juolahtaa monenlaisia ajatuksia. Esimerkiksi huoli suomalaisten vähäisestä syntyvyydestä tuntuu vahvasti liioitetulta. Lähes jokaisella 20-40-vuotiaalla kulkijalla on mukanaan yksi tai useampia tenavia. Toisinaan on vaikea arvata, kenelle kukakin lyhyt ihminen kuuluu.

Vietimme pari tuntia vaeltaen kaupoissa. Tällä kertaa huomio oli erityisesti kenkäkaupoissa, joista yritin etsiä korvaajaa räjähtäneille kalosseilleni. Etsintä ei tuottanut tulosta. Jostain syystä muodissa näyttää olevan lättänäpohjaiset eskimobuutsit, joissa on paljon karvoja ja tusina erilaisia nauhoja. Ei sytytä. Olen ilmeisesti jo 28-vuotiaana tippunut sananmukaisesti kelkasta. Luultavasti innostun eskimoista sitten, kun ne katu-uskottavien tyyppien mielestä ovat tyystin out ja förbi.

Lepopäivän pyhittämisestä

Ylen tv-uutiset oli vieraillut Isossa Omenassa. Jutun innoituksena oli tietenkin se, että tänään kaupat olivat ensimmäistä kertaa sunnuntaina auki ennen joulua. Nämä aukiolot ovat alalle tärkeitä, kertoi Suomen Kaupan liiton toimitusjohtaja Guy Wires. Hän myös toivoi, että kesän ja joulukauden välissä olevista aukiolottomista sunnuntaipäivistä päästäisiin eroon.

Toimittaja oli tavoittanut kauppakeskuksen asiakkaita gallupiin.  Keski-ikäiset haastateltavat sanoivat haluavansa pitää kaupat sunnuntaina kiinni, jo kristillisistä syistä. Näin he totesivat hymyilevinä ostoskeskuksen käytävällä pyhäpäivänä.

Fundamentalistin kanssa pohdimme ratkaisua yhteiskunnalliseen aukiolopulmaan. Loppujen lopuksi sunnuntain aukiolottomuus liittyy nimenomaan kristityn lepopäivän pyhittämiseen. Moinen tekee kuitenkin vääryyttä meille, jotka emme ole kristittyjä emmekä kuulu kirkkoon. Niinpä päädyimme siihen, että ostoskeskuksen ovella tulisi olla sunnuntaina portsari, joka pyytäisi sisälle pyrkijöiltä henkilötodistuksen. Jos pyrkijä osoittautuisi kirkon jäseneksi, hänet ohjattaisiin toisesta ovesta papin puheille.

Tiedän toki, että aukioloprobleema liittyy myös työntekijöiden haluttomuuteen tehdä töitä sunnuntaina. Myös minä viettäisin mieluusti kaikki sunnuntait kullan kainalossa, mutta toisinaan on tehtävä työtä uutistoimituksessa, joka ei pyhitä lepopäivää. Voin paljastaa, että ahdistus loppuu viimeistään siinä vaiheessa, kun tilinauha napsahtaa postiluukusta.