Paluu lomalta töihin on vaikea. Sen jälkeen kun istuin pöydän ääreen iltapäivällä, en ole juuri ehtinyt hengähtää. Kävin pikaisesti ruokalassa syömässä mautonta kanaa ja riisiä. Muuten olen lähinnä hakannut näppäimistöä ja yrittänyt luikerrella takaisin sisälle työkiemuroihin. Sattumalta poissaoloni aikana toimituksessa on tehty useampia uudistuksia, joista yritän päästä kärryille.

Jokaisessa työpaikassa pitäisi olla jonkinlainen "pehmeä paluu työelämään" -jakso lomalta palaaville. Siihen kuuluisi pehmeä sohva, rauhallista musiikkia, hyvää ruokaa ja juomaa sekä yksi pieni työtehtävä päivässä. Sitten työtehtävien määrää lisättäisiin vähitellen ja pehmeä sohva vaihdettaisiin asteittain kovempaan alustaan.

Entäs lentopelko?

Ensimmäinen lento lähti kaksi viikkoa sitten aamukuudelta Amsterdamiin. Olo oli sekava, mutta lähinnä unenpuutteen takia. Kun pääsin koneeseen, aloitin strategiani toteuttamisen. Otin esille kirjan ja keskityin rauhalliseen hengittämiseen. Koneen lähtiessä nousukiiton pistin silmät kiinni ja painauduin Fundamentalistin syliin. Pahinta lennossa on ensimmäinen viisi minuuttia, kun kone ottaa korkeutta. Sen ajan keskityin vain kropan rentouttamiseen ja hengittämiseen. Olin kuullut, että ihminen ei voi olla yhtäaikaa rento ja pelätä. Tuo menetelmä kieltämättä toimi. Tunsin hallitsevani itseni melko hyvin enkä ajautunut hysteeriseksi, kuten aiemmin oli pelännyt.

Matkalla oli yhteensä neljä lentoa, jotka kaikki sujuivat teknisesti hyvin. Pieni koettelemus oli paluulennolla Amsterdam-Helsinki, kun huomasimme lentokentällä, että meillä ei ole vierekkäisiä paikkoja. Fundamentalisti puhui asiasta lentoemännille, jotka ottivat minut siipiensä suojaan. He järjestivät niin, että pääsin mieheni viereen. Lisäksi lentoemännät kävivät lennon aikana useamman kerran varmistamassa, että voin hyvin. Tunsin olevani suojassa.

Kerron reissusta tarkemmin myöhemmin. Nyt lähden kotiin sulattelemaan stressaavaa syksyn aloitusta. Voi rähmä. Kuten Fundamentalisti tapaa sanoa aina uuden kuukauden alussa: Ensi kuun jälkeen on marraskuu.