Jännityksen sekainen järkytys oli minunkin reaktioni perjantai-iltana, kun näin parvekkeeltamme savupatsaan Helsingin keskustan yllä. Myönnän, että ensimmäinen ajatukseni oli: "Voi helvetti, mitä idiootteja ne höpöhöpövöyhkääjät ovat". Makasiinien tulipalossa olisi voinut käydä todella huonosti. Nyt tuhoutui vain maallista materiaa ja ihmiset säilyivät ehjin nahoin.

Jännityksen sekainen järkytys on näkynyt myös toimittajien työssä. Lehtiartikkelit on otsikoitu draamaa hohkaavilla sanoilla: Tulimeri! Kauhujen yö! Jo lauantaina varsin moni tuntui tietävän, kuka tai ketkä ovat syyllisiä. Poliisi ei epäillyistä vielä puhunut. Nuorten kansalaisaktivismi joutui kaiken tietävien toimittajien tulilinjalle.

Reijo Ruokanen lähestyi syyllisiä iltapäivälehden tunteikkaassa kolumnissa: Te jäätte kiinni! Kommenttien perusteella olisi voinut kuvitella, että Suomessa on tehty julma hyökkäys paitsi makasiineja, myös isänmaata, kirkkoa, kotia ja kaikkea pyhää kohtaan. On vaikea uskoa, että Ruokanen olisi kirjaillut samankaltaista tekstiä esimerkiksi Vaasan raviradan pääkatsomon tulipalon yhteydessä.

Poliisi oli vaitonaisempi. Vähitellen tutkinnanjohto antoi kuitenkin lausuntoja, jonka mukaan vappuyön tapahtumilla ei todennäköisesti ole tekemistä perjantain tulipalon kanssa. Kuka tietää, ehkä tekojen takaa paljastuu kuitenkin joku höyrypäinen globalisaation vastustaja. Saattaa myös olla, että asialla on tulta rakastava pyromaani, joka on saanut liikaa ideoita. En vielä lähtisi perumaan EU-puheenjohtajuutta ja julistamaan Suomen nuorisoa hulluksi joukoksi.