184182.jpg- Kyllähän te pärjäätte tässä asunnossa vielä pitkään! Yhden taaperon kanssa selviää kaksiossa aivan hyvin, herranen aika sentään.

Näitä kommentteja olen kuullut kertoessani asunnonvaihtosuunnitelmistamme. Aiomme viimeistään vuoden kuluttua hankkia isomman kodin kolmihenkiselle perheellemme.

Olen todennut kriitikoille ymmärtäväni, että voisimme "pärjätä" vaikka kellarikomerossa. Tästä on kosolti esimerkkejä ympäri maailmaa. Me kuitenkin haluaisimme parikymmentä neliötä lisää tilaa.

Tavoitteena velaton kuolinpesä

Jossain suomalaisen sydämen syvyydessä on paikka asuntolainan maksamiselle. Velka maksetaan tiukalla ohjelmalla pikaisesti pois. Kun lapset ovat lähteneet omille teilleen, vanhemmat voivat muuttaa isompaan asuntoon nautiskelemaan neliömetreistä. Kun ruotsalaisen mallin mukaisista 50 vuoden mittaisista lainoista keskusteltiin taannoin julkisuudessa, ensimmäinen vasta-argumentti kuului: "Mutta ihminenhän saattaa kuolla ennen kuin laina on maksettu pois!". Sepä se vasta olisi. Kansalainen kuitenkin suotta kantaa huolta pankeista. Ne kyllä varmistavat, että saavat asunnon arvosta omansa pois.

Onko suomalainen onni lainaton kuolinpesä, jossa on mahdollisimman paljon varallisuutta jälkeläisten jaettavaksi? Itse olen neuvonut vanhempiani käyttämään varansa vaikka viimeistä senttiä myöten omiin humputuksiinsa.

Mielestäni tärkeintä on, että jokainen huolehtii omista asuntojärjestelyistään parhaaksi katsomallaan tavalla. Miksi minua vaivaisi se, jos joku toinen haluaa maksaa pankille paljon korkoa asuntolainastaan? Eihän minua vaivaa sekään, että varsin monet ihmiset luovuttavat koko summan mukisematta vuokranantajalle.

Malta vielä hetki

Tämä saattaa kuulostaa siltä, että aiomme ottaa järjettömän kokoisen lainan järjettömän pitkällä laina-ajalla ja ostaa asunnon Eiranrannasta. No juu ei. Sijainnilla on kylläkin merkitystä. Haluaisimme muuttaa Helsingissä alueelle, jossa ympäristöstä löytyisi enemmän väljyyttä ja vähemmän betonia. Fundamentalistilla on yksi ohjenuora: Ei ikinä Espooseen. Itse suhtaudun naapurikuntaan ymmärtäväisemmin. Minulle ei oikeastaan ole väliä sillä, minkä hallintoalueen puolella asuntomme sijaitsee.

Näistä lähtökohdista aloitamme asuntotaistelun, mutta vasta vuodenvaihteen jälkeen. Näin olen luvannut  Fundamentalistille. Sitä ennen voi toisinaan hieman vilkaista ilmoituksia netistä ja sanomalehdestä, ihan hauskuuden vuoksi. Ja toisaalta, joutilaita sunnuntaipäiviä voi aivan hyvin kuluttaa myös asuntoesittelyissä, jos ei muutakaan keksi.