Toisessa kerroksessa on asunto myynnissä. Kiinteistövälittäjä oli kirjoittanut talomme ovikoodin asuntoesittelystä kertovaan kylttiin oven vieressä. Fundamentalisti haki mustekynän ja kävi tuhraamassa tekstin. En tiedä, vaikuttiko tämä asunnonkatsojien määrään. Koko episodi todisti ainakin sen, että välittäjien aivotoiminnassa on vaihtelua. Jos ovikoodin voi kirjoittaa oven vieressä olevaan lappuseen, koodilaite voisi yhtä hyvin hyväksyä minkä hyvänsä sattumanvaraisen neljän numeron sarjan. Saman tien laitteen voisi toimittaa joulukuusen koristeeksi urheiluseuran pikkujouluihin.

Selvitimme tietenkin lehdestä, mihin hintaan asuntoa myydään. Sen jälkeen kävimme toiveikasta keskusteluna siitä, että ehkä mekin voisimme esittää yhtä yltiöpäisen hintapyynnön omasta asunnostamme. Keskustelu päättyi Fundamentalistin tuttuun kommentiin: \"Täysin turha miettiä moista, kun emme ole mihinkään muuttamassa\". Hän myös tapaa muistuttaa, että asuntomme ei ole kiinteistösijoitus, vaan koti. Viisas huomio. On vaikea vastustaa kiusausta ryhtyä vertailemaan asuinalueemme hintatasoa summaan, jonka itse pulitimme asunnosta viime keväänä. Yhtä vaikea on olla tuntematta pientä levottomuutta siitä valtavasta miinusmerkkisestä summasta lainatilillä.

Todennäköisesti seuraavan kerran harrastamme todellisia asuntopohdintoja, mikäli väki ryhmässämme lisääntyy. Siinä on soppa koossa. Kuinka yhdistetään halu keskusta-asumiseen, keskivertotulot ja lauma kakaroita? Protestoin sitä vastaan, että kaikkien pitäisi perheenlisäyksen myötä ryhtyä nurmijärveläisiksi. Harmillista vain, väljän perheasunnon löytäminen Helsingin keskustasta näillä edellytyksillä vaatii vähintäänkin huijaamista ja petosta. Onneksi asunnonvaihto ei ole ajankohtainen. Tosimielellä asuntoesittelyissä ravaaminen ja parisuhteen osapuolten mielihalujen yhteensovittaminen eivät kuulu mielipuuhiini.

Kiinteistövälittäjät ovat oma rotunsa. Kävimme talvella tutustumassa kaksioon Hakaniemessä. Asunto herätti kiinnostuksemme ja jatkoimme keskustelua välittäjän, pankin ja taloyhtiön edustajien kanssa. Jälkimmäisen kautta kävi ilmi, että asunnon parkettilattia oli asennettu virheellisesti. Pohjalta oli jäänyt yksi eristekerros pois, mikä häiritsi erityisesti alakerrassa asuvaa taloyhtiön puheenjohtajaa. Kun Fundamentalisti oli katsomassa asuntoa toisen kerran, hän kysyi välittäjältä lattiasta. Tämä huoliteltu keski-ikäinen rouva totesi olevansa perillä asiasta ja vakuutti, ettei huoleen ole syytä. Asia kuulemma hoidettaisiin varttitunnissa ennen muuttoamme asuntoon. \"Parketti vain nostetaan ylös, eriste laitetaan paikalleen ja lattia lasketaan alas.\"

Mukana asuntoprojektissamme ollut remonttireiska-ystävämme piti helppoa metodia varsin kiinnostavana. Lienee turhaa mainita, että emme jättäneet tarjousta asunnosta. Ratkaisuun vaikuttivat vielä muutamat muut seikat kuten pian alkava, mutta kustannuksiltaan epäselvä putkiremontti.

Vaikuttaa siltä, että kiinteistövälittäjillä on koulutuksessaan pakollinen \"Kuinka saan kaiken kuulostamaan helpolta\" -kurssi.